Ezeket vedd figyelembe, ha sportágat választasz

4.jpeg

Az életben optimális esetben legalább egyszer előfordul, hogy az ember abban a helyzetben találja magát, hogy nagyon szeretne elkezdeni sportolni, de nem tudja, hogy pontosan mit. Ebben segítünk most 3+1 tanáccsal, hogy mire figyeljünk, mielőtt döntést hozunk.

A sportágválasztás megtörténhet gyerekként, kamaszként, amikor ismerkedünk a testmozgással, de felnőtt fejjel teljesen új dolgokat is kipróbálhatunk. Akár a megszokott, mozgásszegény életmódunk hajt minket egy olyan sport felé, amit korábban még nem műveltünk, akár sérülés/egészségügyi helyzet/családi problémák miatt hosszabb, netalán több éves kihagyásra kényszerültünk és most új vizekre eveznénk, a helyzet hasonló: hiányzik a testmozgás, választani szeretnénk valamit. A döntés összetett, hisz arra törekszünk, hogy megtaláljuk a hozzánk illő sportot, viszont azt is tudjuk, ha ez sikerül, az egész életünk megváltozik. Íme, a szempontok, amelyeket szerintünk fontos figyelembe venni a választás előtt!

1. Mi a cél?

Az első és legfontosabb kérdés, amely a választás összes többi paraméterére kihat, hogy őszintén megfogalmazzuk, miért akarunk elkezdeni egy mozgásformát. Fogyni szeretnénk? Már lefogytunk valamilyen módon, és most izmosodni szeretnénk? Szeretnénk legyőzni a lustaságot és jólesően mozogni valamit rendszeresen? Vagy csupán unjuk a jelenleg sportunkat? Rengeteg okunk lehet, akár több is egyszerre. Írjuk le őket, közben szemezgessünk néhány szimpatikus sporttal és a két listát hangoljuk össze. A köredzés, a HIIT típusú mozgás például kiváló zsírégető. Izmot építhetünk akár konditeremben, az ülő életmód romboló hatásainak csökkentésére pedig bevethetjük a funkcionális edzésmódszereket. Ha nőként valami igazán nőiesre vágynánk, válasszuk a rúdfitnesst. Ha csak kiszellőztetnénk a fejünket, kocogjunk.

2. Mennyi időnk van?

Ez a kérdés két részből áll: mennyi (szabad)időnk van edzésre, és mennyi időt szánunk az edzésre. A sport nélküli heti rendünket megnézve vajon a szabad helyekre akarunk csak edzést időzíteni, vagy akár át is variáljuk egyes napok menetét a hosszabb edzés érdekében? Ez egyéni döntés minden esetben. A városi futás, a saját lakhelyünktől indulva és oda visszaérkezve a leginkább időspóroló alternatíva, hisz nem kell utazgatnunk az edzőterembe, hasonló módszer, ha az otthoni átmozgató edzés mellett tesszük le a voksunkat (pl. TRX-kötéllel, súlyzókkal, vagy csak saját testsúllyal). Ha edzőtermet, csoportos foglalkozást, speciális helyszínt igénylő sportot választunk (pl. falmászás, terepfutás), számolni kell vele, hogy az majdnem biztosan tovább fog tartani, viszont az is lehet, hogy a környezet és az edzőtársaink jobban motiválnak majd minket.

5.jpeg

3. Mennyi pénzünk van?

Aki azt állítja, hogy az anyagi lehetőségeinket nem szükséges ilyenkor megvizsgálni, az nem mond igazat, a sportolás igenis többletköltségekkel jár, csak az a kérdés, hogy mennyivel. Megint a futás példájánál maradva, nem kell edzőtermi bérletre költenünk, ami rendszeres kiadást jelent, viszont egy jó futócipőbe feltétlenül be kell ruházni ebben az esetben is. A konditermi bérlet, illetve a hagyományos fitnessbérlet a közepes árkategóriába tartozik, csapatsportok esetén tagsági díjat kell fizetnünk, ha egyesületnél edzünk. Vannak kifejezetten drága edzéstípusok is, mint például a crossfit vagy a tenisz. Ezekhez az árakhoz a sportruházat és a megfelelő táplálkozás hozzáadódik. Így jobb, ha átgondoljuk mindezt, mielőtt belekapunk valamibe, ami nem felel meg a saját helyzetünknek. Ha szükséges, a teendőinkkel együtt a kiadásainkat is csoportosítsuk át. 

 

3+1. Van-e sportmúltunk?

Ha sosem mozogtunk még semmit, nem érdemes egyből erőemeléssel kezdeni. Ez esetben, mozgásformától lényegében függetlenül, először törekedjünk egy alapszintű izomzat kialakítására, ismerjük meg a testünket, aszimmetriáinkat, mozgásunkat, tanuljunk meg nyújtani, SMR-hengerezni, mobilizálni, végezzünk erősítő gyakorlatokat. Fektessünk hangsúlyt a törzsünkre, hasra és hátra egyaránt. Ha korábban rendszeresen sportoltunk, már lehet elképzelésünk arról, hogy mi esik jól a szervezetünknek, milyen gyakorlatokat szeretnénk elkerülni vagy épp beiktatni, mely izomcsoportokra kell jobban figyelnünk, szeretnénk-e például újra csoportban edzeni stb. A jelenlegi edzettségi állapotunk felmérése fontos lehet mint kiindulási alap. Ha újra kialakult a rutinunk, a fejlődés persze gyorsabb lesz, mintha nem sportolunk volna sosem, hiszen az izomzatunk és az idegrendszerünk is emlékszik a terhelésre, ami az új mozgásformák elsajátításánál könnyebbséget jelenthet, de tudatában kell lennünk, hogy most egy olyan dolgot kezdtünk el, aminek a megtanulásához így is idő kell, az esetleges rossz berögződéseket ki kell javítani, a helyes kivitelezést nem lehet siettetni.

képek: pexels

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://huntasztikus.blog.hu/api/trackback/id/tr4513311383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket!

Mi a téma?

süti beállítások módosítása