Bemutatjuk: A nagy Star Wars kronológia

sw2.jpg

Bár szinte mindenki látta az összes egész estés Star Wars filmet, gyanítjuk, azt már annál kevesebben tudják, hogy az egyes részek kronológiailag hogyan helyezkednek el egymáshoz képest. Semmi gond, mi most segítünk eme hiányosságot pótolni!

Az utolsó Jedik előtt érdemes átvenni, hogyan is jutott el ez a messzi-messzi galaxis a nyolcadik epizódig. Az idővonalban – ahogy a valóságban Krisztus születése – található egy jeles esemény, ahonnan az időszámítást kezdjük, ez itt nem lehet más, mint az Egy új reményben lezajló yavini csata.

Yavin Előtt 5 000 000 000 – A Kaminopedia és a Wookieepedia szerint ekkor születik a galaxis.

YE 25 000 – Megalakul a Jedi Rend és a Régi Köztársaság, melynek fővárosa Coruscant lesz, valamint feltalálják a hiperhajtóművet.

YE 24 500 – YE 24400 – Az első nagy háború a jedik között, melynek következtében a sötét oldalon álló vesztes fél titokban megalakítja a Sith Birodalmat.

YE 9 990 – Feltalálják a fénykardot, mely az erő-érzékeny lények legfőbb tárgyi fegyvere lesz.

YE 5 000 – Felfedezik a Tatuin bolygót, ahol később Anakin Skywalker felnő.

YE 1032 – A Régi Köztársaság és a Sith Birodalom bukása. Erről szól a The Old Republic játék promo videóiból készített animációs film. A harcok alatt a Sith Birodalom kis időre elfoglalja a Jedi Templomot Coruscanton, valamint a ruusani csata után megalakul a Galaktikus Köztársaság, mely egészen a 66-os parancsig létezik.

A ruusani csatában lemészárolják a megmaradt sitheket. Ennek lesz a következménye a „kettők szabálya”, melyet Darth Bane honosít meg a sötét oldalon, azaz egyszerre csak két sith lehet, egy mester és egy tanítvány. Ennek oka a kudarc mellett az volt, hogy a sithek egymást is előszeretettel mészárolták.

YE 966 – Maz Kanata Az ébredő Erőben kisebb kulcsszerepet kapott azáltal, hogy ő adta át Reynek Anakin Skywalker fénykardját a Takodana bolygón. Nos jelentjük, Maz Kanata idősebb még Yoda mesternél is, méghozzá közel száz évvel!

YE 896 – Egy ismeretlen faj egyedeként, egy ismeretlen bolygón megszületik Yoda mester. Ezt a dátumot a Birodalom Visszavágból tudhatjuk, amikor is a becslések szerint mindössze 66 centiméter(!) magas zöld mester elmondja Luke-nak, hogy 900 éves, és mivel az ötödik rész cselekménye négy évvel a yavini csata után történik, innen a következtetés.

YE 350 – Összeáll a Kereskedelmi Szövetség, melynek segítségével a sithek visszaszerzik az uralmat a galaxisban. Nem pont a szövetség droidhadserege miatt, de visszaszerzik…

YE 41 – Megszületik Anakin Skywalker.

YE 32 – Ekkor játszódik a BALJÓS ÁRNYAK.

YE 22 – A KLÓNOK TÁMADÁSA eseményeinek éve, a három éven át tartó klónok háborúja kezdete.

YE 19 – A SITHEK BOSSZÚJA. A jedik kiirtása, a sithek felemelkedése, a Galaktikus Birodalom kikiáltása.

YE 1 – Bail és Leia Organa vezetésével megalakul a Lázadók Szövetsége, mely a Galaktikus Polgárháború folyamán felveszi a harcot az elnyomó Birodalommal.

sw1.jpg

0 – ZSIVÁNY EGYES és EGY ÚJ REMÉNY. A yavini csata éve, mely csatában Han Solo és Luke Skywalker megsemmisíti azt a Halálcsillagot, melyen Darth Vader megöli korábbi mesterét, Obi-Wan Kenobit.

YU 3 – A BIRODALOM VISSZAVÁG eseményeinek esztendeje.

YU 4 – A JEDI VISSZATÉRésére alig egy évet kellett várni a kalendáriumok szerint. A Skywalkerek - kis időre - rendet tesznek az erőben.

valamikor YU 5 – YU 21 – A Galaktikus Birodalom maradványaiból sarjadó Első Rend „személyében” egy újabb zsarnoki rendszer bontakozik ki, velük szemben az Ellenállással.

YU 34 – AZ ÉBREDŐ ERŐ. Az Első Rendnek minden idők legpusztítóbb fegyvere működésbe lép és elpusztítja – többek között – a Hosnian Prime bolygót, ám működése nem tart sokáig, ugyanis az erő világos oldalán feltűnik Rey, és a segítségével az Ellenállásnak sikerül elpusztítania a gyilkos fegyvert.

Az adatok a magyar nyelvű Kaminopedia, és az angol nyelvű Wookieepedia oldalon található idővonalakból lettek kiválogatva.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://huntasztikus.blog.hu/api/trackback/id/tr9713468997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom még áll 2017.12.10. 18:26:40

Szóval 25ezer év alatt eljutnak a hiperhajtómű feltalálásától egészen az izé

Hát az biztos, hogy a technikai fejlődés szobrát nem a Köztársaság tudósairól fogják mintázni.

Pitta2 2017.12.10. 18:28:25

A Rouge One kimaradt. Ciki

eßemfaßom még áll 2017.12.10. 18:28:44

@Az EREDETI: az nem fér fel a listára, túl jól sikerült

eßemfaßom még áll 2017.12.10. 18:31:36

YE 1 – Bail és Leia Organa vezetésével megalakul a Lázadók Szövetsége,

komolyan 1 év alatt összehozták a komplett lázadó flottát, kiépített bázissal és már össze is tudtak veszni (lásd RougeOne)?

Han Solo. 2017.12.10. 22:58:52

Ez a kronológia komolytalan. Ennél nagyságrendekkel részletesebb, hosszabb, alaposabb kronológiák vannak.

Argus_ 2017.12.10. 23:01:27

@Han Solo.: .... na ne mond! És hol például??

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.12.11. 00:57:15

Írva rOGUe (ejtsd: roug), és nem rúzs.

Melki 2017.12.11. 08:41:51

@eßemfaßom még áll:
1 évvel korábban áll össze a teljes flotta, de külön külön lázadó sejtekként már jó pár éve harcoltak a birodalom ellen. Erről szól a Rebels sorozat.

eßemfaßom még áll 2017.12.11. 08:57:24

@Melki: ja vagy úgy akkor nem orbitális baromság

Ser Vazul 2017.12.11. 11:45:30

Azt magyarázza meg nekemvagyunk egy hozzáértő,h hogy utazgatnak ezek. A hiperűrsebesség a fénysebesség felett van? Olyan mint az elképzelhetlen?

de let e ... 2017.12.11. 12:15:16

Hát az eredeti három filmhez képest szánalmasan szarok a "folytatások " különösen az ébredő erő ...

nookedli 2017.12.11. 14:03:51

Micsoda számítás években! Egy év hány nap? Csak itt a földön számolunk években :D

Void Bunkoid 2017.12.11. 14:24:52

@Ser Vazul: no ez érdekes felvetés, mert rendszerint alkalmazzák a "fénysebesség" kifejezést még a kánonnak számító eredeti trilógiában is, ám a "hiperugrás" koncepciója elvileg a tudományosan is magyarázott térgörbítős-féregjáratos valamiken alapulna - persze erről a filmben egy büdös szó nem esik, ezért nem is szokták újabban scifinek tartani, csak "űroperának".

Az már csak egy másik dolog, hogy SZERINTEM a térgörbítős-féregjáratos valami is lehetetlen a mai fizikai törvények szerint. Habár lehet csak nem vagyunk képesek megérteni, de az speciel tény, hogy irdatlan gravitációs mezők (pl egy fekete lyuk) képes meggörbíteni a teret, és ezáltal a szó szoros értelmében közelebb hozni egymáshoz a tér két különböző pontját. No de ez maradandó alakváltozással, a tér sok elemének pusztulásával jár.

Egy galaxist "félbehajtva" (mint egy papírlapot) és a két távoli pontját nullára redukálva leginkább irdatlan pusztítást lehetne véghezvinni a galaxisban magában.

Szerintem akármekkora technológiai fejlettségűek is leszünk akár pár évtized vagy évszázad alatt, soha az életben nem fogjuk elhagyni még ezt a naprendszert sem, nemhogy csillagközi utazgatások...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.12.11. 20:57:41

@Void Bunkoid: Szerintem nem azért nevezik űroperának scifi helyett, mert mellőzi az elméleti magyarázatokat. Inkább mert a története hagyományos földi, jelenkori kalandtörténetnek is megfeleltethető, az űrhajók és egyebek csak díszletelemek hozzá. És nincs benne a scifikben elvárt tanulság, iránymutatás, jóslat, elmélet. De ilyen alapon rengeteg scifinek tekintett film vagy írásmű szorítható ki a scifi kategóriából, viszont nem is könnyű ezt észérvekkel legyőzni. Ugyanakkor a Star Wars történetei annyira át vannak itatva nekünk nagyon futurisztikusnak tekinthető, tipikusan scifiben alkalmazott elemekkel, hogy nincs értelme ezeket elhanyagolhatónak venni.

"irdatlan gravitációs mezők (pl egy fekete lyuk) képes meggörbíteni a teret"

MINDEN tömeggel rendelkező testnek van a tömeggel arányos tömegvonzási mezője, azaz minden test meggörbíti a teret. Van, amelyik jobban, van, amelyik kevésbé. Ilyen szempontból nincs közöttük különbség. Ugyanakkor a fekete lyuk néven ismert, extrém tömegű testek, amelyeknek a felszíne már egy olyan (gömb)felületen belülre került, amely pontjain a szökési sebesség a fénysebességgel azonos, a teret ezen felületen belül olyan geometriai térré torzítják, amelyben az egyenes vonal képes önmagába záródni. De ezzel nem hozza közelebb a tér távoli pontjait, a térugrásra hipotetikusan a fekete lyuk nem nyújt megoldást. Különben már jó eséllyel megfigyelhettünk volna térugrást végző anyagot a sok ismert fekete lyuk közelében, és az elméleti fizika célként tűzte volna ki a térugrás technikai feltételeinek előkészítését. Sajnos a dolog sokkal komplikáltabb lehet, mint ahogy azt elképzelni próbáljuk. Persze ha egyszer sikerül megtalálni a módszert, akkor lehet, hogy utólag marha egyszerűnek tűnik az egész, és azon fognak csodálkozni a kisiskolások, hogy a régmúlt tudósai ezt hogy nem vették észre.

Kövess minket!

Mi a téma?

süti beállítások módosítása