Kevés dolog állhat a francia-norvég döntő útjába – női kézilabda Eb 2018 felvezető

Alig van olyan nemzeti csapat, akik teljes kerettel érkeznek meg Franciaországba a 2018-as kontinensviadalra. Sérültek, visszavonultak, gyermekáldás előtt állók egyaránt fellelhetők szinte az összes válogatottban, a magyar is egy ilyen csapat lesz. Az egyetlen kivétel pont a világbajnoki címvédő, ráadásul még hazai pályán játszó francia.

mihalyfel.jpg

Kevés szerencsétlenebb edző vagy kapitány létezik jelenleg a kézilabdavilágban, mint Kim Rasmussen. A dán szakvezető 2016-ban vette át a magyar női válogatott irányítását, és rögtön az első világeseménye előtti felkészülési tornán egy percen belül kidőlt két olyan karizmatikus játékosa, mint Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó. Szucsánszki azóta visszavonult, Kovacsics viszont sérüléséből felépülve töretlenül fejlődött a Ferencvárosban. Alig egy hónapja élete eddigi legjobb mérkőzését játszotta a BL-ben a Bietigheim ellen, ahol 17 lövésből 15 gólt szerzett, és további őszi teljesítményével az egyik legjobb formában lévő irányító jelenleg a világon.

A két játékos helyzete tehát alaposan megváltozott 2016 novembere óta, ugyanez nem mondható el a sérülékenységről. A legjobb magyar kézilabdázók ugyanis egy olyan sérülésspirálba kerültek bele és vannak benne azóta is, melynek köszönhetően a most kezdődő Eb-re éppen Kisfaludy Anett, Klivinyi Kinga és Tomori Zsuzsanna nem állnak rendelkezésre, továbbá gyermekáldás miatt hiányzik majd Hornyák Dóra és Szekeres Klára. Két akkora klasszis, mint Görbicz Anita és Szucsánszki Zita is hiányozni fognak, a szó összes értelmében. Ez annyit tesz, hogy az elmúlt fél évben kb. 2000 gól „távozott” a kiesőkkel a válogatottból.

Akkor miben bízhatnak a szurkolók és Kim Rasmussen az előttünk álló két hét kapcsán?

  • Szenzációsan összerakott védelem és a nagyszerű kapusok

Hát igen, ha valamiért, akkor azért mindenképp megérte a Möbelringen-kupán vendégeskedni, hogy a legjobb csapatok ellen csiszolja fényesre Rasmussen a védelmet. Azt a védelmet, melynek közepét immáron sokadszor kellett teljesen újraépíteni. Most úgy néz ki, hogy Mészáros Rea és Planéta Szimonetta lesz a két hármas védőnk, Kovacsics Anikó és Háfra Noémi pedig a két kettes. Mögöttük pedig a kapuban a Bíró – Kiss páros valamelyike próbálja a Norvégiában látott formáját átmenteni.

  • A gyengébb csoport

Alapesetben a holland, magyar, spanyol, horvát négyes egészen erősnek tűnhet, azonban a hollandoknál a jól megszokott Yvette Broch – Danick Snelder beálló duó helyett két húszévesnek kellene játszani, ami egy kaszttal lejjebb helyezi Helle Thomsen csapatát. A spanyol aranygenerációból már csak Carmen Martín, Silvia Navarro és Nerea Pena maradtak, a horvát csapatban pedig már régóta nincs Andrea Penezic, így ők a Podravka fiataljaitól várnák a csodát.

  • A fiatalos lendület

Háfra Noémi, Lakatos Rita és Tóvízi Petra személyében három junior-világbajnok is ott van a 16 fős tornakeretben, mindhárom játékos óriásit dobbanthat ezen az Eb-n, Háfra egyenesen a torna legjobb fiatalja lehet. Talán még Klujber Katrin is beférhetett volna legalább a bő keretbe, ám így annál nagyobbat szólhat majd a fiatal dunaújvárosi lány bemutatkozása a 2019-es vb-n… Rajtuk kívül Lukács Viktória, Szabó Laura és Tóth Gabriella szintén nem idősebbek, mint 23 év.

  • Kovacsics klasszisa

Akin a legtöbb múlik, az az irányító Kovacsics Anikó, aki bár még szintén csak 27 esztendős, már a 12. szezonját játssza a BL-ben. Az ő rutinja, teherbírása és vezetői képességei egyre inkább kicsúcsosodnak, melynek köszönhetően az Európa-bajnokság egyik legnagyobb sztárja lehet. Ha bírja erővel…

A gondok akkor jöhetnek az egyes mérkőzéseken, amikor Háfra és Kovacsics játéka valamelyest visszaesik, és/vagy nincsenek is a pályán, ekkor ugyanis a Möbelringen-kupán olyan szintű tanácstalanságot láthattunk a középső játékosoktól, ami hatalmas aggodalomra ad okot. Rasmussen nem tétlenkedett, hanem behívta Lakatos Ritát és Szalai Babettet, akik szintén a kreatív kézilabdázók közé tartoznak. Gyenge pont lehet még a csapat jobb oldala, Kovács Anna és Planéta Szimonetta játéka mindig lutri, valamint Lukács Viktória és Orbán Adrienn sem életük őszén vannak túl klubjukban. Klasszis beállónk pedig Kulcsár Anita óta nincs.

Tipp: mindenfajta optimizmussal megfűszerezve egy 6-10. hely benne lehet

veroftedal.jpg

A mezőny további része szintén kisebb-nagyobb gondokkal küszködik, az egyetlen kivétel Franciaország, akik 90 %-ban az egy éve világbajnok csapattal állnak oda a rajtvonalhoz – teszik ezt hazai pályán. A legnagyobb riválisuk Norvégia lehet, akik vannak olyan erősek, hogy Nora Mörk és Amanda Kurtovic sérülései ellenére simán bejuthatnak a fináléba a gyengébb C/D oldalról.

A bronzérem várományosa lehet a nyáron Ekaterina Ilinát elveszítő (sérülés miatt visszavonult), ám még így is borzalmasan gyorsan és technikásan kézilabdázó Oroszország, a Lekic – Cvijic játékkapcsolatban okkal bízó Szerbia, a klasszis nélküli, ám csapatként annál jobb benyomást keltő Dánia, az elképesztően erős kezdővel bíró (Rajcic – Mehmedovic, Jaukovic, Raicevic, Brnovic, Bulatovic, Radicevic) Montenegró, a beállóit nélkülözni kényszerülő Hollandia, a Bella Gulldén-vezette svéd aranygeneráció, valamint a Neagu-féle egyszemélyes hadsereg Románia is.

Rendkívül sok összetevős tehát ez a képlet, kíváncsian várjuk mi sül ki belőle.

Ha tetszett a cikk, köves minket a Facebookon is!

Képek forrása: EHF Euro, IHF Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://huntasztikus.blog.hu/api/trackback/id/tr9614404714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket!

Mi a téma?

süti beállítások módosítása