Mi köze a víztározóknak a globális felmelegedéshez?

pexels-photo-457448.jpeg

A vízenergia-hasznosítást a kedvelt és környezetbarátnak vélt alternatív energiatermelési technológiák közé sorolhatjuk, ugyanis a folyamat maga nem bocsát a légkörbe az egészségre káros anyagokat. Azonban a Washington State University kutatói feltárták, hogy a mesterségesen létesített víztározók jelentős forrásai lehetnek a légkörbe kerülő metánnak, ezáltal nem csekély szerepük lehet a globális felmelegedésben.

A kutatók arra a feltételezésre jutottak a víztározók hatásainak vizsgálata kapcsán, hogy eddig jócskán alábecsülték az ily forrásból származó üvegházgázok mennyiségét. A tározók ugyanis körülbelül 1 gigatonna szén-dioxid kibocsátásáért felelnek évente, amely több mint Kanada éves üvegházhatású gázkibocsátása! Ez pedig azért is különösen nagy probléma, mert a metángáz légkört melegítő hatása csaknem 25-ször nagyobb, mint a szén-dioxidé. Hiába fedik le tehát a víztározók a Föld felszínének csak egy nagyon kicsi szeletét, óriási biológiai produktivitással bírnak, amely kedvezőtlenül hat a klímára.

A víztározók társadalmi-gazdasági szerepe, szükségessége megkérdőjelezhetetlen: a villamos energia termelésén kívül öntözővíz, ivóvíz nyerhető belőlük, kiemelten fontosak bizonyos árvízvédelmi intézkedések vagy a hajózás kapcsán, viszont egyre több jel utal arra, hogy a környezetkárosító hatásaikról szóló lista tovább bővült. Összességében a Washington State University kutatói szerint 25 százalékkal több metánt bocsátanak a légkörbe, mint azt eddig gondolták. Továbbá a víztestek szénciklusban betöltött szerepe is változóban: állításuk szerint 25 százalékkal kevesebb szenet tudnak megkötni, mint a korábban feltételezett.

pexels-photo-206728.jpeg

A mesterségesen kialakított víztározókban, bármennyire is tűnnek ugyanolyan víztestnek, mint egy tó, más feltételek uralkodnak, mint a természetes vizekben. Több szervesanyag halmozódik fel bennük, melyek bomlása során több metán és szén-dioxid keletkezik, ezekhez pedig hozzáadódnak a környezetből „behordódó” nitrogén- és foszforvegyületek. Különösen a trópusi területeken létesített víztározók bocsátanak ki nagy mennyiségű metánt a magasabb vízhőmérséklet és az alacsonyabb oxigéntartalmú alsó vízrétegek miatt. A tározók vízszintjének felemelése-leengedése is összefüggésben van a metánemisszió mértékével: alacsony vízszintnél magasabb a szervesanyag-koncentráció, intenzívebb a bomlás, ez pedig növeli a légkörbe felszabaduló gázok mennyiségét.

A pontosabb eredmények további kutatásokat igényelnek, mindenesetre aggodalomra adhat okot, hogy a víztározók létesítésének trendje épp felívelőben van a világon. A környezetre gyakorolt negatív hatásuk egyébként időről időre felveti a létrehozásuk relevanciájának kérdését: addig nem vizes élőhelyek kerülnek elárasztás alá, felborul a terület ökoszisztémája, megváltozik a közeli természetes vizek járása, egyes halfajok vonulási útvonala eltérülhet, továbbá a vízminőséget, feliszapolódást stb. folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani. Természetesen minden új tározó létrehozása előtt mérlegelni lehet az aktuális lehetőségeket, illetve az adott helyzetben szóba kerülő technológiák környezetre gyakorolt negatív hatásait (jobb ma egy víztározó, mint holnap egy lignittüzelésű erőmű).

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebokon is!

forrás: PhysOrg

képek: pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://huntasztikus.blog.hu/api/trackback/id/tr6013411159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2017.12.04. 00:03:53

Egy tömör, de alapos összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

BéLóg 2017.12.04. 01:26:04

Számos munka vizsgálja a gigantikus víztározók és a földrengések kapcsolatát.
Azt is mindenki tudja, belátható időn belül MINDEN víztározó föltöltődik üledékkel, amit ha hiszünk, ha nem , nem lehet eltüntetni vagy "kiásni".
Ott vannak még a kérődző állatok is, akik milliárdnyian fingják a metánt a levegőbe, aztán az erősebb naptevékenység miatt párolgó víz, vízgőz. Amelyek mind erősebb üvegházhatású gázok, mint a CO2...
Nem tudom, de talán rádöbbennek az emberek lassan, hogy
-- a CO2-nek köze nincs a globális felmelegedéshez
-- attól hogy ADÓT fizetsz a CO2-re még nem történik semmi
-- a nem független tudósok SOHA nem mondanak igazat, mindig annak a MEGRENDELŐNEK kedveznek, aki fizeti őket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.12.04. 05:15:16

@Szalay Miklós: Anyádba menjél már az állandó önreklámozásoddal!
Mindenhová beokádod ezt a szart.

Benbe · http://www.benbe.hu 2017.12.04. 06:27:17

Víztározók nélkül nap- és szélenerhiát sem lehet használni, tehát ezzel az egész megújuló-vertikumról mondták ki, hogy növeli az üvegházhatást.

Benbe · http://www.benbe.hu 2017.12.04. 06:28:35

@BéLóg: Tározók és földrengés? Hát a törésvonalakkal mi van?

Benbe · http://www.benbe.hu 2017.12.04. 07:49:08

@Before: a tározós erőművek kiegyenlítése nélkül a megújulók termelésingadozása kinyírja az energiaellátó hálózatot.

midnightcoder2 2017.12.04. 07:52:03

Én őszintén szólva picit gyanakodva olvastam ezt. Nem igazán látom, hogy mi a különbség egy mesterséges vagy egy természetes tó között, azon túl, hogy az egyik fala betonból van. A természetes tóban is vannak növények, ezek CO2-t kötnek meg, és az életük végén lebomlanak, ami közben metán is keletkezik. Pár millió éve zajlik ez.
Ahogy amúgy a tehenek seggéből is jön a metán elég rég óta, csak akkoriban a bivalyok, bölények, előtte a mamutok, még előtte pedig a dínók voltak a tehenek.

midnightcoder2 2017.12.04. 07:52:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ritkán van az, hogy egyetértek veled, de most nagy igazságod van.

igazi hős 2017.12.04. 08:57:56

@midnightcoder2: Elég nagy az a különbség. A természetes tavak átlagmélysége lényegesen kisebb, mint a tározóké és a helyi állat- és növényvilágnak bőven volt ideje alkalmazkodni hozzá. Nagyon kevés növény él 5 méteres mélység alatt és kevés édesvízi hal megy le több 10 méter mélyre. A rákok és egyéb takarítók meg nem adaptálódnak olyan gyorsan, bár ezen talán betelepítéssel lehetne változtatni.
A tavakat hasznosítjuk: levágjuk a nádat, kifogjuk a halakat, ezzel sok szenet vonunk ki a tóból. A tározóknak csak nagyon kicsi az ilyen jellegű hasznosítása. (Kivéve a Tisza-tavat, de annak a nagyobb része még magas vízállásnál sincs 2 m.)

Kövess minket!

Mi a téma?

süti beállítások módosítása