Barcelona 10 képben

p5040396.JPG

A katalán főváros évről évre a tömegturizmus egyik fő európai helyszíne. Nem is csoda, hisz látnivalóinak hosszú sora, kivételes mediterrán hangulata, a művészetek állandó jelenléte, a spanyolok és katalánok furcsa-keserédes egymás mellett élése mind varázslatossá teszik a várost, amely könnyen rabul ejti az ide érkezők szívét. Nehéz kiemelni 10 dolgot vagy helyszínt, amely a legérdemesebb lehet a megtekintésre, mi mégis megpróbáltunk most egy csokrot összeszedni belőlük. Szubjektív összeállítás következik. 

1. La Sagrada Familia

A Sagrada Familia, azaz a Szent Család-templom Barcelona fő látványosságának is tekinthető, a monumentális épület Antoni Gaudí katalán építész zseniális nevét dicséri, aki életének főműveként tekintett rá. Érdekessége, hogy a XIX. század vége óta épül, s ki tudja, meddig folynak rajta majd munkálatok. A templom kívülről és belülről is kihagyhatatlan és felejthetetlen látvánnyal bír.

img_8266.JPG

2. La Rambla

La Rambla Barcelona leghíresebb sétálóutcája. A fákkal szegélyezett, körülbelül 1,2 km hosszú sétány a Plaza Catalunyától egészen a Port Vell kikötőig húzódik, nyüzsgő emberáradat és árusok, bódék tömkelege jellemzi.

img_8550_1.JPG

3. Boquería

A spanyol városok jellegzetes hozzátartozói az óriási vásárcsarnokok, mindenféle földi jóval. A barcelonai „nagy vásárcsarnok”, a Boquería a Rambláról nyílik, s mindent megtalálhatunk benne, ami szem-szájnak ingere. Gyümölcsöktől és vegyes gyümölcstálaktól roskadó pultok, mindenféle ismert és ismeretlen hal és tengeri herkentyűk, hús, churros – csak győzzünk választani.

p5040399.JPG

4. Katedrális

Az épület gótikus stílusban épült a XIII-XV. század között egy már létező, régebbi korokból fennmaradt templom helyére, majd az 1888-as világkiállításra újították fel. Kívülről és belülről is érdemes megcsodálni az épületet, a toronyból pedig csodálatos városi látkép tárulhat elénk.

img_8345.JPG

5. Bunker del Carmel

Az erőd a város felett a spanyol polgárháború idején (1936-39) épült a bombázások ellen, ma pedig 360 fokos kilátóként játszik szerepet a város idegenforgalmában. Belátni fentről a tenger felé nyújtózó hatalmas Barcelonát, a házsorok közül pedig itt-ott kibukkannak a nevezetességek, mint például a Sagrada Familia.

img_8392.JPG

6. Güell park

Barcelona méltán leghíresebb városi parkja, amit Antoni Gaudí tervezett, nem kevésbé zseniális módon a többi művéhez. A naturalista stílusú park szobrai, formái a természet jegyeit tükrözik többféle módon, az embernek olyan érzése támadhat, mintha egy mese díszletei között sétálna. A domboldalon felfelé haladva a mozaikok és kapuk közt pedig egyre szebb kilátás tárul a szemük elé – ismét.

p5040347.JPG

7. Camp Nou

Az FC Barcelona futballstadionja azok számára is lenyűgöző lehet, akik alapvetően nem annyira rajonganak a labdarúgásért. Majdnem 100 ezer ember befogadására képes, magában a hatalmas épületben pedig a csapat focitörténelmét bemutató múzeum és kápolna is található többek között.

p5020129.JPG

8. Arc de Triomf

Barcelona diadalívje az 1888-as világkiállításra készült, körülbelül 30 méter magas. A jellegzetes vörös színű emlékmű egyben a Parc de la Ciutadella bejáratát is jelenti.

img_8276.JPG

9. Montserrat

Montserrat 1200 méter magas hegye Barcelonától mintegy 50 kilométerre fekszik, de megéri egy kis kitérő kirándulást tenni ide, a pazar látvány kárpótol. A hegyen található egy kora középkori bencés kolostor, falai között pedig a zarándoklatok céljaként is létező „montserrati Szűz” szobor. Ha megsimogatjuk és kívánunk valamit, a legenda szerint valóra fog válni. A kívánni vágyó látogatók ezért általában hosszú sorokban kígyóznak a Szűz szobra előtt.

p5050418.JPG

10. Ciutat Bella – Tribut a Joan Miró

A falképet Sixe Paredes készítette, hogy Joan Miró kubista-szürrealista festőművész előtt tisztelegjen. Ami miatt érdekes ez az alkotás, hogy bár nem maga a mester saját kezű munkája, de Barcelona akármelyik szegletében találkozhatunk Gaudí, Miró és más művészek alkotásaival, ettől pedig igazán különleges, egyedi hangulata lesz az egész városnak.

img_8573.JPG

 

A képek a szerző saját fényképei. 

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://huntasztikus.blog.hu/api/trackback/id/tr613587795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket!

Mi a téma?

süti beállítások módosítása