Éremeséllyel Németországba – kezdődik a női kézi vb

noi_kezi1.jpg

Míg tavaly gyakorlatilag a „B csapattal” kellett kimenni az Európa-bajnokságra a magyar női kézilabda-válogatottnak, addig a most kezdődő világbajnokságra Kim Rasmussen a legjobbakat viheti ki.

Bár a Ferencváros legendája, Szucsánszki Zita vállsérülése miatt nem került be a keretbe, Tomori Zsuzsannát pedig csak a tartalékok közé válogatta be Kim Rasmussen, mégis ki merjük jelenteni, hogy a jelenlegi legjobb tizenhat magyar kézilabdázó utazik Dániába a női vébére, és a csapat végre normális felkészülési mérkőzéseken mutathatta meg, miért jöhet ki egy érem a csapatból ebben a kiegyensúlyozott mezőnyben.

Jöjjön a Möbelringen Kupa három mérkőzésének legnagyobb tanulsága, mindegyik meccshez egyet-egyet párosítva:

1) Van tartása a csapatnak – Az olimpiai címvédő oroszok elleni nyitómeccsen a csapat szinte végig futott az eredmény után, többször is három-öt gólos hátrányból jött vissza a kapusteljesítmény és kemény védekezés nélkül kézilabdázó csapat, köszönhetően az igencsak változatos és szemre is tetszetős támadójátéknak.

2) A legjobbak ellen is van esély – „Jó csapatok ellen könnyebb jól játszani, mint egy gyengébb ellen” – szól a mondás, és ez a legutóbbi négy világeseményből hármat megnyerő, hazai pályán kézilabdázó Norvégia ellen megint bebizonyosodott. Az első félidőben öttel is vezettünk, az 54. percben még iksz volt az állás, majd a norvégok bedaráltak minket, azonban Szekeres Klára és Bíró Blanka parádézott védekezésben, előbbi a falban, utóbbi a kapuban.

3) Görbicz még mindig jól dobja a „tömeget” – Dél-Korea ellen bebizonyosodott, hogy még mindig Görbicz Anita a csapat vezére. Minden idők egyik legjobb kézilabdázója 11 gólt szerzett egy fáradt és éppen ezért rosszul játszó magyar csapatban. 34 évesen már csak az aranyérem hiányzik neki a nemzeti csapatban, azonban erre MÉG nem ezen a vébén lesz a legnagyobb esélye a formálódó csapatban.

noi_kezi2.jpg

Rasmussen munkája a 2016-os sérülések miatt érdemben csak most kezdődött meg, és szerencséjére nem csak Görbicztől várhatunk jó teljesítményt, ugyanis Kovacsics Anikó szintet lépett a Fradiban ősszel. Ha már a Fradi, a dán kapitánynak egy komplett Fradi-sora lesz Németországban, a tizenhatból heten a zöld-fehérektől mennek Bietigheim-Bissingenbe.

Régen lehetett ilyet írni, de beállós poszton – ahol Kulcsár Anita óta nincs világklasszis játékosunk – kívül minden poszton komplettnek tűnik a csapat, a kapuban Bíró Blanka és Janurik Kinga két ellentétes stílusban védő kapus, a széleken Schatzl Nadine, Bódi Bernadett és Lukács Viktória biztos kezűen dobják be a kötelezőket.

Szőllősi-Zácsik Szandra a maga lövő erejével, Görbicz és Kovacsics előkészítései után könnyűszerrel bombázhatja szét az ellenfelek kapuját, Háfra Noémi és Tóth Gabriella a maga fiatalos lendületével bármilyen védelmet át tud játszani, Klivinyi Kinga és Kovács Anna szintén megfelelő kiegészítője lehet a kirakósnak.

Amiben fejlődni kell, az a hétméteresek értékesítése. A Möbelringen Kupán 15 hetesből 9-et belőtt, aki éppen aktuálisan odaállt, ez 60 %-os pontosság. Az oroszok ellen pont az a három kihagyott hetes hiányzott, amit kihagytak a lányok (33-35)… Ezt a mutatót fel kell tornázni legalább 80 %-ra, azaz ötből-négyet értékesíteni kellene!

 

Az alábbiakban következzen egy rendhagyó erősorrend, melyben helyezési számok helyett a csillagok mennyisége fogja az egyes csapatok erősségét megmutatni!

☆☆☆☆☆ Franciaország, Hollandia, Norvégia, Oroszország

☆☆☆☆ Németország, Magyarország, Románia, Svédország

☆☆☆ Brazília, Csehország, Dánia, Lengyelország, Montenegró, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia

☆☆ Angola, Dél-Korea, Japán, Tunézia

☆ Argentína, Kamerun, Kína, Paraguay

Van négy olyan csapat a mezőnyben, melynek nincs gyenge pontja, és hihetetlen dinamizmussal játssza a kézilabdát. Őket jelöltük öt csillaggal, ám szerintünk Hollandia közülük is kiemelkedik a mezőnyből. Helle Thomsen lányai 2010 óta folyamatosan fejlődnek, a legutóbbi vébén és Eb-n csak Norvégia tudta őket legyőzni. Szerintünk most Németországban ők fognak a csúcsra érni, így új világbajnokot avatunk.

Négy csillaggal az éremesélyesek szerepelnek, a hazai pálya a németek mellett szól, azonban világklasszis kézilabdázó helyett a csapategység adja még az erényüket. A holland Cornelia Groot mellett Isabelle Gulldén a világ legjobb irányítója napjainkban, így ha neki megy, Svédország a dobogón fog végezni. Romániát története legjobb játékosa, Cristina Neagu vezetheti a dobogóra, ám a hírek szerint kapcsolata Ambros Martín szövetségi kapitánnyal nem felhőtlen…

Három csillagot kaptak azon csapatok, melyekből maximum negyeddöntőt „nézünk ki”, két csillaggal az Elnöki Kupa felsőházát lehet megcélozni, eggyel pedig az utolsó hely elkerüléséért kell majd küzdenie a kategóriában szereplő, Európán kívüli csapatoknak.

Képek forrása: timeoutmag.com, MTI.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://huntasztikus.blog.hu/api/trackback/id/tr2213406711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket!

Mi a téma?

süti beállítások módosítása