5+1 tipp, hogyan kezdj hozzá az életmódváltáshoz

tomato-2776735_1920.jpg

Erről a témáról azt gondolnánk, hogy már nem lehet több bőrt lehúzni, mégis mindenki folyton az örök igazságot, a tuti tippet keresi, főleg az új év közeledtével. Az ünnepi eszem-iszom közepette hajlamosak vagyunk azzal nyugtatni magunkat, hogy majd „januártól úgyis fogyózunk”, ezt a pár napot még a maximumra járatjuk evés terén, mert utána úgyis az önsanyargatás következik. Azonban az ilyen hirtelen fordulatok szoktak igen hamar lufiként kipukkadni, hisz amikor itt a január, egyből világot akarunk váltani, de amint nem fogytunk egy hét alatt 5 kilót, már fel is adjuk.

Az életmódváltás szó már önmagában is jelzi, hogy ez nem egy fogyókúra (aminek véleményem szerint egyébként sincs semmi értelme, mert ugyan miért akarnánk követni egy étrendet - esetleg még ki is hagyva fontos elemeket a táplálkozásunkból - pár hétig vagy hónapig, hogy utána ugyanott folytassuk, mint előtte), hanem egy tudatos, lassú folyamat az egészség felé, amely megköveteli bizonyos szokásaink átalakítását. Írásunkban adunk pár tippet, hogy ha foglalkoztat az egészségesebb, fittebb életvitelre való áttérés, mégis hogyan kezdj neki, hogy még márciusban is kitarts (és még sokkal tovább).

1. Mindennek az alapja: folyadékfogyasztás

Ha csak egy dolgot szeretnél választani, hogy mit tegyél mostantól a szervezeted egészségéért, az legyen a megfelelő folyadékbevitel! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy minimum 2-3 litert (testsúly és aktivitás függvényében) megigyunk naponta, hisz ettől fog emésztésünk, idegrendszerünk, MINDENÜNK helyesen működni. Ha úgy gondoljuk, hogy mi nem vagyunk rá képesek/nincs rá szükségünk, csak egyetlen egyszer próbáljuk ki, hogy tényleg megisszuk – a különbség azonnal érezhető lesz, soha nem akarunk majd másképp tenni. Ha eleget iszunk, javul az anyagcserénk, a memóriánk, energikusabbak leszünk, a tápanyagok felszívódásának szabadabb utat biztosítunk, egyfajta mindennapos méregtelenítésként is fel lehet fogni. Fontos, hogy ez a folyadék tiszta víz vagy esetleg ízesítetlen gyógytea, zöld tea legyen, a cukros üdítőket felejtsük el. Erre a mennyiségre az ételekkel bevitt folyadékon kívül van szükség. Érdemes minden reggel ébredés után 4-5 deci vízzel kezdeni a napot, hogy az éjszakai dehidratált állapotot csökkentsük. Ha elfelejtünk napközben inni, érdemes letölteni egy applikációt, ami figyelmeztet, vagy készítsünk ki magunk mellé egy 2 literes vizes palackot, kancsót, így egész nap nyomon tudjuk követni, hol tartunk.

drinking-water-filter-singapore-1235578_1920.jpg

2. A határidőnél fontosabb a cél

Az életmódváltás, mint már szó esett róla, nem pár hétre vagy hónapra szól, hanem egy életre. Ha rászánjuk magunkat, amellett tesszük le a voksunkat, hogy a szervezetünknek lehetőség szerint megadunk mindent, ami szükséges: tápanyagdús ételeket, testmozgást, esetleg leszokunk a dohányzásról stb. A tempó teljesen egyéni, nem számokban, ígéretekben, újévi fogadalmakban mérhető. De ha mindenképpen valami ilyesmivel szeretnénk motiválni magunkat, akkor inkább fogalmazzunk másképp, mint „3 hónap alatt 5 kiló mínusz” vagy „nyárra belefogyok az álomruhámba”. Tűzzünk ki célul inkább olyasmit, amit talán hosszabb ideig tartó, de sokkal maradandóbb változásokkal érünk el és inkább a közérzetünkkel van összefüggésben, nem a külsőnkkel: egyben lefutni egy szigetkört, kipattanni hajnalban az ágyból, elkerülni az állandó betegeskedést stb. Ha csökkenteni akarunk valamit, akkor az a súlyunk helyett a testzsírszázalék legyen, az izom jóval nehezebb a zsírnál, a mérleg könnyen becsaphat minket, de az is kérdéses lehet, hogy a kisebb vagy a nagyobb ruhába akarunk belepasszolni :)  Ezeknek a céloknak pedig nem igazán lehet, de nem is kell határidőt kitűzni, a változás jönni fog magától, ha következetesek vagyunk. Ha pedig egyre jobban érzi magát az ember a bőrében, egyre több energiával tudja a mindennapi teendőit ellátni, egyre aktívabb és céltudatosabb, az, hogy mennyit fogyott, majdnem az utolsó dolog lesz, amire gondol majd.

3. Legyen belső igényünk!

Semmiképpen se normáknak akarjunk megfelelni – se azért, mert mások miatt szeretnénk jobban kinézni, se azért, mert divatos lett fittnek lenni. Ha trendeket követünk, az minden lesz, csak hosszútávú változás nem. Annak fog könnyen menni, aki magával szemben megfogalmazta, hogy másképp szeretne élni, sőt lehet, hogy bizonyos lépéseket tudat alatt már régóta alkalmaz. Hisz sokszor egymás után nem az fog tudni nemet mondani a franciakrémesre a cukrászdában, akinek negatív érzelmei vannak az evéssel, az édességgel kapcsolatban és büntetésként éli meg a cukros ételek visszautasítását, hanem aki belül azt érzi, neki arra a sok üres kalóriára nincsen szüksége, és nem is kívánja, hanem inkább készít magának egy olyan változatot, ami ugyanígy kielégíti az édesség utáni vágyát, de hasznos tápanyagokat tartalmaz. Emlékeztessük magunkat, hogy evés helyett sokkal jobb táplálkozni! A sportolás valamilyen szinten egyébként is maga után vonzza majd ezt a fajta igényt az egészséges, jó minőségű ételek iránt, ugyanis ha egyszer rákaptunk, hogy mennyivel jobban megy az edzés, ha „normális üzemanyaggal” tankoltunk, folyton erre fogunk törekedni.

4. Apró változtatások lépésenként

Aki egyik nap még tömi az egészségtelen ételeket, nem fogja tudni megváltoztatni a teljes étrendjét másnaptól kezdve, mintha elvágták volna a helytelen szokásokat. Sokkal jobb módszer, ha szépen lassan lecserélünk a háztartásunkban bizonyos alapanyagokat, például a hagyományos tésztát durumtésztára vagy teljes kiőrlésűre, a cukrot eritritre, a köret felét zöldségre, a fehér lisztet zablisztre, míg lépésenként mindenből a jobb tápanyagértékekkel bíró kerül az asztalra. A mozgásra is éppúgy igaz, hogy aki sosem mozgott semmit, nem fog tudni az első héten háromszor lefutni tíz kilométert. Sőt lehet, hogy eleinte csak nagyokat sétál. Az egészséges életmód nem sprint táv, hanem maraton – tartja a mondás. Ha elkezdted már az utad, ne érezd magad rosszul amiatt, hogy még nem mindent úgy csinálsz, ahogy szerinted kellene, és például becsúszik egy pizzaszelet hazafele. Legközelebb majd csomagolsz magadnak egészséges uzsonnát. Maradandó szokásokat csak lassan, következetesen, és sok befektetett energiával lehet beépíteni a mindennapokba.

salad-2942206_1920.jpg

5. Dobd fel, ha unalmas!

A konyhában sok minden eldől, ha az életmódváltásról van szó, a főzésen-étkezésen sikerünk is állhat vagy bukhat. A csirkerizst is lehet sokféleképpen variálni, nem kétséges, de ahhoz, hogy ne unjunk bele az egészséges étkezésbe, fontos, hogy felfedezzünk számunkra ismeretlen ételeket – vagy épp nagyon is ismerteket, csak eddig számunkra ismeretlen módon elkészítve. Köretnek például készíthetünk bármilyen zöldségből pürét, fedezzük fel újra a céklát, a paszternákot, a zellert; használjunk izgalmas fűszereket: curryt, kurkumát, koriandert, chilit. A csirkemellre kiváló alternatíva a filézett csirkecomb, a pulykamell, pulykaszárny, húsmentes napokon ízletes ragut készíthetünk tofuból, csicseriborsóból, cukkiniből, utóbbi kettő süteményekhez is nagyszerűen használható. Ha nem érzed magad elég kreatívnak, lapozd fel az internetet, és garantáltan még azt sem fogod kétszer elkészíteni, amibe azonnal beleszerelmesedsz, mert addigra találsz egy még izgalmasabb receptet.

5+1. Csak lazán!

Ha rágörcsölünk, csak saját magunknak okozunk szomorú pillanatokat. Semmi nem fog történni, ha becsúszik egy csaló kaja, mondjuk egy társasági eseményen, ha a hét nagy részében tartjuk az étrendet. A legfontosabb, hogy MI érezzük JÓL magunkat, elvégre a saját életünkről van szó. Sok olyan dolog van, ami egyébként is rosszul esik, szenvedve megy, ne az életmódunk legyen az, ami elkedvetlenít bennünket és szigorú gúzsba köt. Ismerjük a céljainkat, körülményeinket. Egyetemista vagyok vagy háromgyerekes családanya? Egészséges vagyok vagy például cukorbeteg? A lényeg, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az összevissza evés és az önsanyargatás közt.

Szívesen olvasnál a leggyakoribb tévhitekről a konditerem vagy a táplálkozás terén? Bejegyzéseinket itt és itt találod. 

képek: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://huntasztikus.blog.hu/api/trackback/id/tr10013525297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.12.31. 08:45:26

Fedezzük fel az applikációkat ami segizhet ebben, elég sok van, érdemes használni őket.

Kövess minket!

Mi a téma?

süti beállítások módosítása