Íme az év 10 legnagyobb magyar sportsikere

bajibali_1.jpg

Világbajnoki- és Európa-bajnoki címek sora a hagyományos sikersportokban, két Bajnokok Ligája-trófea és számos bravúros győzelem csapatsportokban, és rég nem látott csodák jellemezték a 2017-es esztendőt.

Bár 2017 a legutóbbi nyári olimpiai játékok utáni első esztendő, így egy négy éves olimpiai ciklusban ez a legkisebb jelentőséggel bíró év, egy-egy szép győzelmet, világbajnoki érmet most sem kell megmagyarázni sőt, örülni kell minden egyes sikernek. Mi most összegyűjtöttük a magyar sport tíz legemlékezetesebb pillanatát.

10) Az utolsó nagy bravúr a szenzációs kézis generációtól

Gyermekkorom legnagyobb hősei közül már alig van aktív játékos a magyar férfi kézilabda-válogatottban, legutóbb Nagy László jelentette be visszavonulását. Mivel tényleg istenként tiszteltem a 2012-es londoni olimpián 4. helyezett csapat összes játékosát, ezért hatalmas élményt jelentett számomra, hogy január 22-én, a világbajnokság Dánia elleni nyolcaddöntőjében még egyszer utoljára egy 27-25-ös bravúrral örvendeztetett meg bennünket a Császár, Fazekas és Nagy nevével fémjelzett csapat. A világ legnagyobb igazságtalansága, hogy ez a generáció nem nyert egyetlen érmet sem!

9) Ismét a világcsoportban a Davis-kupa csapat

A magyar tenisz egyértelműen szintet lépett 2017-ben. Piros Zsombor januárban megnyerte a juniorok egyénijét az Australian Openen, Fucsovics Márton augusztusban bekerült a Top100-ba, és a 85. helyen telel, ami automatikus főtáblát jelent a következő Grand Slamre. Az uraknál a legnagyobb siker a Fucsovics-vezette Davis-kupa csapathoz köthető, mely 22 év után ismét visszajutott a világcsoportba, azaz a legjobb 16 csapat közé. A mieink február első hétvégéjén annál a Belgiumnál vendégeskednek, aki az idei kiírásban csak a döntőben szenvedett vereséget.

8) Legyőztük a románokat Kolozsváron

A magyar férfi kosárlabda-válogatott is hosszú, 18 éves várakozás után jutott ki egy világeseményre, és a Kolozsváron megrendezett Európa-bajnokságon többet mutatott be, mint tisztes helytállás! A nemzeti csapat 9 000 román szurkoló szeme láttára győzte le Romániát 80-71-re, így továbbjutott a csoportból, és a klasszisokkal felálló Szerbia ellen sem vallott szégyent (78-86). A mieink legnagyobb sztárja, Hanga Ádám a jól sikerült Eb után az őszt már a Barcelonában kezdhette meg.

7) Ismét BL-győztes a Győri Audi ETO KC

A világ legprofibb női kézilabdacsapata az elmúlt öt szezonban harmadszor hódította el a Bajnokok Ligája trófeát úgy, hogy a 2016-17-es szezon korábbi részében erősebbnek tűnő Vardar Szkopjét hosszabbítás után, 31-30-ra győzte le a remek hangulatú Final4 döntőjében a Sportarénában. A négyes döntő legeredményesebb játékosa az a Görbicz Anita volt 16 góllal, aki a decemberi világbajnokság után bejelentette visszavonulását a nemzeti csapattól.

6) Nagy Viktor parádézik a Duna Arénában

2004 után ismét magyar csapat nyerte a legrangosabb vízilabdás klubtrófeát. A Szolnok a hatos döntő „aranymeccsén” győzelemmel avatta fel a Duna Arénát, ahol a címvédő Jug Dubrovniknak esélye sem volt a szolnoki kapuban parádés napot kifogó Nagy Viktorral szemben (10-5). Mivel az Európa-kupát az FTC nyerte, ezért 2017-re a magyar csapatok uralma alá került Európa.

5) Babos Tímea a magyar tenisz első világbajnoka

Az évet egyéniben a Top32-ben kezdő soproni teniszező Wimbledonig gyakorlatilag csak a számára tornagyőzelmet hozó budapesti WTA-tornán nyert, ekkor eldöntötte, hogy párosban teszi széppé megának az évet. Bár a GS-trófea elmaradt Andrea Hlavacková oldalán, az év végi vb-re azért kvalifikálták magukat, és ha már ott voltak, a világelső Hingis, Chan párost is legyőzve megszerezték a magyar tenisz első világbajnoki címét.

4) Michelisz Norbert ezüstérmes a WTCC-ben

Ha nem veszik el utólag a Kínában szerzett pontjait, illetve az utolsó katari hétvége kvalifikációján nem akadályozza egy fékhiba, akkor listánkon egyértelműen ő lenne az első helyezett, mint a magyar autósport első világbajnoka. Így azonban sajnos a svéd Thed Björk több pontot szerzett nála, és őt koronázták meg a WTCC utolsó kiírásában. Michelisz minden bizonnyal a WTCR-ben folytatja, mely a WTCC és a TCR összeolvadásával jön létre. Utóbbiban csapata, a M1RA nyerte a csapatbajnoki címet.

3) Baji Balázs vb-bronzérmes 110 méter gáton

Ez az a siker, amit ha nem látunk, nem hiszünk el. Baji Balázs hihetetlen szorgalommal és munkával elérte, hogy remek technikájával tartsa a lépést a színes bőrű futókkal, mi több, meg is előzze őket. Így vált a magyar atlétika történetének első világbajnoki érmes futójává Usain Bolt és Mo Farah utolsó világeseményén, Londonban.

2) Szatmári András vb-aranyérmes

A legendás magyar kardvívás 1990 óta nem látott világbajnoki címet. Akkor Nébald György sem hitte volna, hogy a tizenkilencedik egyéni magyar vb-arany után 27 évet kell várni a huszadikra. Napjainkban pedig mindenki Szilágyi Árontól várta annak megszerzését, akinek már tényleg csak az egyéni vb-cím hiányzik a kollekciójából. Szatmári András a sikertelen riói olimpia után edzőt váltott, és minden erejével a 2020-as olimpiára kezdett el készülni, munkája azonban Gárdos Gáborral már idén beérett.

1) Magyar sikerek a vizes vb-n

Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseményére 182 ország 2000 sportolója érkezett a fővárosba és a Balaton partjára. A vb egyik legnagyobb sztárja az a pályafutása csúcsán lévő Hosszú Katinka volt, aki be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, és 2 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel zárta az eseményt. A vb-n megismerhettük Milák Kristóf és Kozma Dominik nevét is, valamint láthattuk Marcz Tamást, amint első világeseményén ezüstéremhez vezeti férfi vízilabdásainkat.

A jelek szerint 2018-ban sem áll meg a magyar sportélet, az esztendő meghozhatja a magyar sport első téli olimpiai aranyérmét, a győri kézisek és a szolnoki pólósok a címvédésért szállnak harcba, a Veszprém kézilabdacsapata tovább üldözi a hőn áhított BL-trófeát, Szilágyi Áron Kínában vághat vissza Szatmári Andrásnak, és ezúttal már a legjobb kajak-kenusaink sem maradnak majd adósak a jó szerepléssel!

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

A kép forrása: zimbio

A bejegyzés trackback címe:

https://huntasztikus.blog.hu/api/trackback/id/tr3813534389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NGL 2018.01.01. 18:58:45

Egy kis korrekció, nincs 100 m gát. 110 m-en lett bronzérmes Baji Balázs :)

Kövess minket!

Mi a téma?

süti beállítások módosítása