Nyári tábor Massachusettsben 2/2
Karbantartóként az USA-ban

img_20170716_164720.jpg

A korábbi cikkemben azt meséltem el, hogyan jutottam ki az Egyesült Államokba nyári munkát végezni a Camp Leaders nevű szervezettel és hogyan indult a tábor, most pedig a tábori lét további aspektusit kívánom bemutatni.

6 nap munka után elérkeztünk az első szabadnaphoz. Karbantartóként heti egyet választhattam, arra a napra, amelyiken szerettem volna. A többiek nem voltak ilyen szerencsések, őket vasárnap esténként osztották be az adminok és nem volt helye vitának. George elvitt párunkat a városba elintézni a legfontosabbakat, vagyis munkaruhát venni a használt ruha boltban (életem legjobb üzletét csináltam, amikor 4 dolcsiért vettem egy makulátlan, neten 80 dolláros Nike futócipőt), ruhát mosni (mosodában, mert azt elfelejtették közölni, hogy a táborban nem lehet), és persze megenni életünk első bagelét, noha 10 dollárért itthon kacsalábon forgó burger menüt kapsz a Gozsdu udvarban is. Másnap sem kellett megszakadni, maradt időnk röpizni a parton, este pedig vicces előadásokat láthattunk a tábortűznél.

img_20170617_125441_1.jpg

Persze túlzás lenne azt állítani, hogy mindig minden simán ment. Nemsokára a túlzott használat miatt elfogyott a net, térerő sem volt és ideiglenesen elzárták a vizet, ezért legalább két héten át csak 2-3 naponta lehetett zuhanyozni egy keveset. Az esőzések hatására elfolytak az utak, ilyenkor aranyat ért a vízálló bakancs. A körülményekhez képest egészen feltaláltuk magunkat, egy ízben a lengyel konyhásokkal pókereztünk botokat és köveket használva tétként, viszont egy kocsmalátogatásnak az lett a vége, hogy kidobtak a helyről kettőnket, mert a 21 év alatti Barnie kezébe adtam a söröm pár másodpercre.

img_20170619_161923.jpg

A következő szabadnapon a vízpart volt a cél, mint utána még számos alkalommal. Évek óta nem kajakoztam, legutóbb még talán a Balatonon, most pedig úgy hozta az élet, hogy egy Londonban élő, szintén geográfus hallgató finn sráccal és egy csupa mosoly mexikói lánnyal eveztünk a szikrázó napsütésben egy varázslatosan kék, fenyőerdővel körülvett tavon.

img_20170624_113141.jpg

Ebéd után Gerivel, egy frissen érkezett pesti sráccal pecáztunk a partot egy kis szigettel összekötő pontonhídon, sőt, úszószemüveget húzva szabad kézzel is megpróbáltunk halat fogni. Vacsi után megjöttek az első gyerekek, aminek köszönhetően este 10-ig pörögtünk, valamint megérkezett az alkoholista cseh kolléga is, aki a nyár végén lezúzott egy kocsit.img_20170624_154410_hdr.jpg

Egy „session” alapvetően két hétig tartott, a legtöbb kölyök ennyit maradt, de akadt, akit a szülők befizettek 4-6 hétre is. 6-tól 16 éves korig minden népség megfordult itt, természetesen nem és korcsoport szerint fel vannak osztva, 6 darab, indián törzsek (pl: Algonquin, Mohawk) után elnevezett lakóegységbe. Az táborlakók napközben valamilyen kötelező programon vettek részt, de volt némi választási lehetőségük, hogyan akarják felépíteni a saját időbeosztásukat. Választhattak kézműves foglalkozás, úszás, kosárlabda, foci, kertészkedés, íjászkodás, kötélmászás, és légpuska lövészet közül, az ebédet követően pedig szieszta járt nekik, amikor szabadon pancsolhattak, pihenhettek, vagy akár a tavon lévő két motorcsónakot kihasználva vízi síelhettek és deszkázhattak. Utóbbi, a wake board egyébként nagy kedvencemmé vált hamar, pedig soha még csak közöm sem volt a deszkás sportokhoz.

img_20170624_125404.jpg

Hetente ismétlődött az ebéd menü, minden napon tudtuk már előre mi lesz, és pár hét elteltével csirke falatkák is kezdtek unalmassá válni, mentségére szóljon az áldott BBQ szósz és a temérdek saláta összetevő elviselhetővé tette a monotonitást. Szépen lassan hozzászoktunk a napi rutinhoz, a délelőttök elrepültek a vizesblokkok takarításával, délutánra pedig majdnem mindig akadt valami új és kifizetődővé vált az apa műhelyében megszerzett, szerszámokhoz kapcsolódó tudásom.

img_20170710_121207.jpg

Csónakot tankoltunk, teniszhálót javítottunk, táblát, lépcsőt és ajtót gyártottunk a semmiből, zárakat, füstjelzőket és lámpákat szereltünk, egy ízben még a hullámzásban elszakadt pontonhidat is meg kellett javítani. Mit ne mondjak, szórakoztató volt víz alá merülve csavarozni az új deszkákat. Mi intéztük a tábor kisboltjának az utánpótlását is, ebből pedig alkalmanként okvetlenül csusszant nekünk is egy-egy jégkrém.

img_20170710_084355.jpg

Megvolt az a privilégiumunk, hogy este 6 után, hacsak nem jött képbe valami roppant sürgős, azt csináljunk, amit akarunk. Ilyenkor elmentem futni a tó körül (első alkalommal el is tévedtem), úsztunk, vízi síeltünk, jógáztunk a parton, kölcsönvettük az egyik kisbuszt, hogy elmenjünk a városba vagy a Walmartba, kint aludtunk a szabad ég alatt, vagy épp a konyhásokkal lógtunk és a sunyiban letöltött Trónok Harca epizódokat néztük a gyengélkedő kanapéján elnyúlva, a spájzból elcsórt másnapi sütit majszolva. Egy szabadnapomon elvezettem többed magammal a New York állambeli csodás Kaaterskill Falls vízeséshez, 3 hét kocsiért könyörgés után pedig Bostonba is eljutottunk, amint azt már korábban bemutattam. 

img_7964.jpg

Egy alkalommal éjjeli túrára invitáltak egy fél órányi erőltetett menetre lévő sziklaszirthez, ahonnan egyszerre lehet rálátni 3 államra. Órákig bámultuk a csillagokat, és míg többen vittek magukkal hálózsákot is, Barnie-val visszaindultunk. Egyetlen mobil vakufényével keresve az utat vesztünkre elvétettük a kanyart és a híres Appalachian Trail túraútvonalon találtuk magunkat. Több óra menetelés után, épp az aksi lemerülése előtt egy sátorban alvó vadőrbe botlottunk, ő pedig volt olyan kedves, hogy elvezetett egy faházhoz, ahol a hajnalt töltöttük. Mint kiderült, sikeresen átgyalogoltunk délről szomszédos Connecticut államba.

pano_20170801_054736.jpg

A tíz hét munka leteltével elkezdődhetett két hetes utazásom, mely alatt megfordultam New Yorkban, Las Vegasban, Utahban és Arizonában, Los Angelesben s végül az óceánparton autózva az San Franciscóban lyukadtam ki, de ez már egy másik nap meséje. Ez a nyár az apró bosszúságok ellenére is pozitívan égett örökre az emlékezetembe. Számos új embert ismertem meg, akiket barátaimnak nevezhetek a világ körül és olyan kalandokban volt részem, amiket más módon nem élhettem volna át.

Ezek után szeretnék mindenkit arra bátorítani, aki eddig agyalt rajta: MENJETEK! Arra van a reptér --->

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is, én legközelebb az arizonai sivatagról értekezek, majd egy barátom mutatja be kedvenc városát, Los Angelest és San Franciscóval zárom a nyár élményeit.

Búcsúzásul néhány további fotó 

img_20170624_152149.jpgimg_20170620_163556.jpgimg_20170612_190638_hdr.jpgimg_20170703_084024_hdr.jpgimg_20170610_210605.jpgimg_20170610_211949_1.jpgimg_20170713_205116_hht.jpgimg_8015.jpgimg_20170624_154636_hdr.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://huntasztikus.blog.hu/api/trackback/id/tr2313427161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket!

Mi a téma?

süti beállítások módosítása